Este oare posibila scanarea obiectelor 3D?

Este oare posibila scanarea obiectelor 3D?

Se pare ca tehnologia a evoluat destul incat sa iti permita sa te asezi comod pe canapea sau pe scaunul tau de birou, in timp ce imprimanta ta sa iti faca treaba. Da, nu este o simpla aberatie, in momentul de fata nu mai suntem nevoiti sa reproducem manual o schita a obiectelor datorita noilor sisteme de scanare 3D.

Cum se defineste scanarea 3D?

Este un proces care vizeaza copierea digitala a informatilor ce cuprind datele geometrice a unui obiect solid. Din acest motiv scanarea tridimensionala este denumita si digitizare 3D.

In urma actului, imaginea geometrica a obiectului in marime naturala este proiectata digital printr-o retea vasta de puncte denumite generic “nor de puncteā€¯.

Scanarea obiectelor 3D - nori de puncte

Precizia scannerelor 3D variaza odata cu producatorul si pretul. Acestea pot fi folosite pentru studentii si cercetatorii din cadrul studiului 3D, cat si de liberii profesionisti, ca de exemplu animatorii 3D, designerii, artistii plastici. Cu toate acestea oricine poate folosi un scanner de acest tip. Se pot achizitiona pentru inceput cele semi-profesionale.

Cea mai veche metoda de 3D printing dateaza inca de sute de ani, iar aceasta este sculptura, care totodata este considerata de unii oameni ca fiind cea mai reusita, deoarece nicio masina nu este la fel de buna ca ochiul uman.

Scanarea 3D dispune de mai multe tehnologii, dar exista doua metode fizice, si anume scannerele cu contact si fara contact. Scanarul cu contac se defineste prin faptul ca determina conturul obiectului prin contactul cu acesta. Acestea consuma mult timp si energie. Scannerele fara contact se impart in alte doua categorii, si anume cele active si pasive. Cel activ emite raze x /ultrasunete sau raze de lumina asupra obiectului scanat.

Printre beneficiile scanarii tridimensionale se ragaseste faptul ca este crescuta eficienta lucrarilor ce include forme si parti complexe cat si faptul ca astfel se pot inlocui parti lipsa sau parti vechi ale mecanismelor, respectiv obiectelor. In principiu scanarea 3D este o inovatie in lumea printing-ului, fiind una dintre cele mai noi descoperiri realizate. Multi oameni considera ca un scanner de acest tip este o achizitie buna , si exista foarte multi la ora actuala ce le folosesc, sau incearca sa invete.

La ora actuala exista si cursuri pentru scanarea 3D, ce sa intalnesc chiar si online.
Scanarea laser 3D este folosita si in domeniul industrial. Aplicatiile acesteia se regasesc in zonele industriale ca petrochimia, zona nucleara, miniera, etc. In acelasi timp mai este folosita la reconstituirea accidentelor si pentru prelevarea probelor spatiale. Alte aplicatii ale scannerelor 3D se regasesc in ingineria auto, in arhitectura, inginerie si in cercetare. Cu toate aceste multi au dezvoltat din scanarea 3D un hobby.

Dintre toate posibilitatile utilizarii scannerelor 3D, nu se recomanda folosirea acestora in domeniul meteorologiei, deoarece in acest domeniu se lucreaza cu unitati de masura mai mici.

Scanarea obiectelor 3D - scanare 3d

Scannarele 2D dateaza de la inceputul secolului al XX-lea, dar erau niste masini simple in acea perioada. Scannerele 3D au aparut in schimb la sfarsitul secoului XX, si au fost folosite in nenumarate aplicatii, arta, filme si modelare structruala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>